Un documental recupera la història de la Casa Bloc i el seu projecte d’habitatge social.
La Fundació Hàbitat3, impulsora del projecte, el presenta com “un exemple de la necessària col·laboració público-privada per garantir el dret a l’habitatge”
El documental relata la rehabilitació de l’emblemàtic edifici de Sant Andreu (Barcelona) i l’arribada de les persones en risc d’exclusió que ara hi viuen.
La Fundació Hàbitat3 organitzà, el passat 3 d’octubre (Dia Mundial de l’Hàbitat), la preestrena de ‘Casa Bloc, rehabilitació d’una idea’ al Caixa Forum de Barcelona. Es tracta d’un documental sobre el projecte Llar Casa Bloc, la rehabilitació de dues plantes de l’antiga residència de la Casa Bloc del barri de Sant Andreu de Barcelona per a obtenir 17 pisos de lloguer social que s’han destinat a una trentena de persones en risc d’exclusió.
El documental relata la rehabilitació de l’edifici i, sobre tot, l’arribada d’algunes de les persones en situació de vulnerabilitat que hi han trobat una nova llar. Tal com diu el títol, és la història de la rehabilitació d’un edifici i d’una idea. I és que, concebuda als anys 30, la Casa Bloc ja va ser dissenyada per acollir habitatge social. El propi documental inclou imatges històriques de Josep Lluís Sert, un dels arquitectes del grup GATCPAC, impulsors d’un projecte social innovador amb vivendes funcionals pensades per donar un allotjament digne als obrers que malvivien en barraques. La Guerra Civil, però, va aturar el projecte. El règim franquista es va fer seu l’edifici i Casa Bloc es va convertir, als anys 40, en una residència per a militars, vídues i orfes de la guerra. L’any 2000, va tornar a ser titularitat de la Generalitat i, anys més tard, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Incasòl, en va cedir dues plantes a la Fundació Hàbitat3 per fer-hi habitatge social.
Dirigit per Albert Badia i Patricia Tamayo i produït per 15L Films en coproducció amb Televisió de Catalunya, en els propers mesos el documental s’estrenarà a festivals de diversos països i durant 2023 s’emetrà per TV3. En paraules del seus directors, “hem volgut captar un diàleg, per fi possible, entre uns joves arquitectes que van idear l’edifici i els i les residents que ara l’habiten. Després de dos anys de treball i amb més de 100 hores de metratge, esperem poder revelar (en part) aquells ideals racionalistes i innovadors que es van ocupar de dignificar un habitatge mínim i funcional, atorgant autonomia als seus habitants.”
L’actual Llar Casa Bloc és un projecte impulsat per la Fundació Hàbitat3, que treballa per contribuir a resoldre la greu mancança d’habitatge social al nostre país, i ha estat possible gràcies a la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, entitats i empreses (*). Per al director d’Hàbitat3, Xavier Mauri, “es tracta d’un molt bon exemple de com la col·laboració entre administracions públiques, entitats socials i empreses privades és una de les millors vies per aconseguir més habitatge social i fer possible el dret a l’habitatge de les persones en situació més vulnerable”. La fundació aconsegueix habitatges per a persones en situació de risc d’exclusió residencial gràcies a acords amb particulars, societats o administracions o comprant-los a través de préstecs atorgats per l’Institut Català de Finances.
Impulsada el 2014 des del Tercer Sector, Habitat3 ja gestiona més de 900 habitatges en lloguer molt social a Catalunya, uns 500 cedits temporalment per propietaris privats a un preu per sota de mercat. A canvi, la fundació assumeix part de la rehabilitació si és necessària i la persona propietària té la garantia total que cobrarà cada mes. Un cop la vivenda està a punt, són les entitats socials o els ajuntaments col·laboradors els qui adjudiquen l’habitatge en lloguer social a una persona en situació vulnerable. La majoria són famílies que han estat desnonades, però també hi ha persones víctimes de maltractaments, amb problemàtiques de salut mental, discapacitat intel·lectual, etc.. El 2019, Habitat3 va rebre el premi d’or dels World Habitat Awards com a millor iniciativa d’habitatge del món.