Celebrades ja dos de les 4 jornades previstes en aquest cicle que conjuntament amb la Diputació de Barcelona estem organitzant.
La primera, que es va celebrar el 17 de novembre va comptar amb la presentació per part de Per Pons, diputat d’Infraestructures i Espais Naturals, i la presidenta de l’associació, Lídia Guillén.
Durant la jornada es va poder seguir la ponència d’Ángela de la Cruz, subdirectora general de Polítiques Urbanes del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, que va donar a conèixer la importància de les polítiques de rehabilitació i regeneració urbanes a l’Agenda Urbana Espanyola.
Per una altra banda, Jordi Sanuy, director de Qualitat de l’Edificació i Rehabilitació de l’Habitatge, de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, va fer una relació de les polítiques de rehabilitació que s’han realitzat a Catalunya els darrers anys, així com una radiografia de l’estat del parc d’edificis d’habitatges existent, les seves deficiències, les dificultats de les comunitats de propietaris per a accedir als ajuts públics a la rehabilitació i ha avançat els escenaris futurs que es plantegen des de la Generalitat de Catalunya, amb el canvi del model de finançament públic dels programes de rehabilitació, que passarà de les subvencions als crèdits tous.
La darrera intervenció, abans del torn de preguntes ha estat per part d’Albert Cuchí, director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès-UPC, que va parlar sobre la importància de disposar de les dades actualitzades de l’estat dels edificis per planificar la intervenció pública de foment de la rehabilitació.
El dimarts següent, 24 de novembre, vam tenir la segona sessió, on el tema central era «El finançament d’un programa local de rehabilitació» , va ser presentada y moderada per Lluís Hosta, membre de la Junta de l’associació.
Sorcha Edwards, secretaria general de Housing Europe, va exposar la situació actual del programes locals des del punt de vista europeu, tota la informació recollida en el darrer estudi sobre el tema, així com els plans d’actuació i les perspectives de futur.
Per continuar, vam comptar amb la presentació del cas de Sestao, per part de Luis Carlos Delgado Ortiz, director gerent de Sestao Berri i coordinador del Grup de Rehabilitació, Regeneració i Renovació Urbana d’AVS. Un exemple de rehabilitació que va acaparar un gran número de preguntes sobre la operativa i els reptes que va representar una actuació d’aquestes caracterítiques.
Va tancar el torn de presentacions, Jordi Salvador Culí, interventor de l’Ajuntament d’Olot, que també va aportar l’experiència del municipi sobre la rehabilitació energètica d’habitatges, que sota el programa Hola Domus, van dur a terme i que pot servir de model d’aplicació a altres municipis.
Les properes dos jornades es realitzaran el dimarts, 1 de desembre sota el tema de la implementació d’una programa local de rehabilitació; i el dimecres 9, d’aquest mateix mes, on parlarem sobre els reptes dels programes locals de rehabilitació en l’escenari post Covid-19.